// F R U T T I E L O V A L I E S ;
ABOUT ENTRY MR. RIGHT PRECIOUS PORTFOLIO TWITER FACEBOOK ASK.FM INSTAGRAM
Interview Petronas ICT Sdn Bhd (formerly known as iPerintis Sdn Bhd)
Thursday, April 13, 2017 • 0 comments




Haiii dah lama rasanya tak update blog ni. Maklumlah busy kan Final Year (Diploma in Information Technology (Multimedia)). Ni dah masuk 2 minggu since last dekat KUIS haritu. Ok lah, untuk pengetahuan semua, kitorang still tak habis lagi tau riwayat hidup dengan KUIS ni. As student Final Year ni, kitorang diwajibkan untuk menjalan latihan industri/ industrial training/ internship/ intern/ practical/ praktikal (keyword untuk senang orang search) untuk lulus graduasi. So kena lah bertungkus lumus cari company nak LI ni. 

Nak dijadikan cerita, banyak juga company aku apply, but almost of them kena datang interview dulu before dapat place nak buat LI tu. And banyak juga aku reject, but reject dengan berhemah lah haha. Sebab aku mana pernah interview before ni. So macam tak yakin. Yes lack of confident aku ni.

So masa 6th March ni, aku ada apply kat Petronas ICT Sdn Bhd. Based on recommendation of my sisturr Mira Ahmad, so the next morning dapat call dari HR and dia kata dah proceed resume ke HQ. And lama juga process permohonan tu hahaha. Around 4th April I got call from PET-ICT EMM (External Manpower Management) Department and said I have been shortlist for interview. 

Perasaan aku? Sumpah lah nervous. Sebab yela, one of biggest company kan. And masa dapat call tu dia kata akan ada sesi untuk mengedit video. Time ni memang dah rasa cuak gila. Sebab skill video aku 50-50. So before interview tu memang aku praktis habis-habisan. Oh for your information, one of my friends, Syafiq Shahar pun dapat untuk interview ni. 

On 12th April, sampai je kat Menara Perak, tunggu Syafiq and guess what? Only two of us that have been shortlisted so cam wow serious lah? Mana yang lain? Ingatkan macam ramai tau tu yang before tu cuak nak habis takut ada yang lagi layak ceh. Masa kat Menara Perak tu, kitorang kena register dulu dekat lobby and cakap nak access ke Level 17. 

Naik atas and then tunggu untuk contact person kitorang so bermula lah sesi interview with them. Aku rasa interview dia santai je maybe sebab yang interview tak tegas, mau dapat yang tegas memang gagap habis aku nanti. Soalan interview tu like usual lah, 

  1. Tell about yourself
  2. Pernah lead untuk projek yang buat kau bangga ke
  3. Know anything about Petronas ICT? Selain Pet-ICT, Petronas terbahagi kepada apa?
  4. Current biggest Petronas ICT's project
  5. Common things camne nak employ orang untuk project dorang
  6. Then disebabkan aku interview ni for Multimedia Team, so dorang tanya what kind of software that I use to make video editing. And for sure kena prepare portfolio untuk tatapan dorang.
  7. Then dorang banyak tanya how confident you will do that and do this. So korang kena confident lah.
  8. Before leave tu, you musk ask at least 3 questions to them. Selagi tak tanya tu kena stay je dalam tu. Hahahaha so aku tibai jela tanya pape.

So lepas dah habis tu terus balik and yah itu je pengalaman aku setakat ni. Anything to ask just PM me at amalia.ahmad96@yahoo.com or +6 010 244 1554. Byeeee.

Labels: , , , , , , , , , , , , ,





Project Audio & Video (Semester 4)
Saturday, November 12, 2016 • 0 comments

Hai. Ingat tak haritu aku ada cerita pasal landskap akademik untuk Diploma Teknologi Makulumat (Multimedia). Ada subject yang memerlukan kita menghasilkan projek untuk lulus. Antaranya subject Audio & Video in Multimedia (TDMM 2083). Subject ni korang akan ambil waktu semester 4. So aku kongsi sikit projek-projek yang aku hasilkan, sebagai rujukan and kenangan hehe :3

Projek 1 (Kehidupan di IPT)
Individu

Ok untuk permulaan korang akan diajar basic menggunakan Adobe Premiere. Don't worry kalau laptop korang takde software ni boleh install later sebab kita ada lab khas untuk subject ni. So korang akan belajar kat sini.

Kitorang kena buat video bertajuk Kehidupan di IPT. Syarat nak hasilkan video ni kena guna Adobe Premiere and berdurasi hanya 1 minit. Even korang pandai guna software lain such as Sony Vegas, Powerlink Cyberdirector, etc., korang tetap kena guna Adobe Premiere sebagai permulaan.




Projek 2 (Azan)
Individu

Untuk projek ni, korang kena hasilkan video azan ala-ala dalam TV tu. Masa hasilkan video ni memang banyak cabaran. Lagi-lagi sebab kita ni perempuan. So nak kena masuk masjid bahagian lelaki, rekod waktu dorang azan (optional; ikut korang nak rekod scene apa). 

Syarat untuk hasilkan video ni, korang perlukan model sendiri (muazzin) and pastikan suara orang yang azan tu suara orang yang kau rekod. Jangan kau ambil suara azan tv then rekod kawan kau (macam seolah dia yang azan). Kalau korang buat macamni, kena potong markah. And dalam video kau tu pastikan ada muka orang yang azan tu.




Projek 3 (Pengajaran dan Pembelajaran)
Individu

Yang ni memang bagi aku paling susah lah sebab masa mula-mula takde idea nak buat video apa. Nak kena cari orang lagi. Aduh dugaan betul. And nak tahu tak, esoknya kena hantar, malamtu baru aku buat projeknya. Tapi alhamdulillah dapat highest mark untuk video ni even macam kelam kabut sikit.

Korang kena buat video macam video tutorial lah gitu. Tak kisah tajuk apa. Ada kawan aku yang buat video ajar memasak, and ada juga buat video tazkirah. Dorang semua rakam guna model (orang lain), aku ni sampai ke last minute takde model last-last rakam diri sendiri jela. 




Projek 4 (Lagu Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor)
Individu

Projek ni memerlukan korang untuk hasilkan video guna lagu kolej terchenta kita, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). Senang je tapi susah sebab taktahu nak rekod scene apa memandangkan lagu dia panjang. Macam aku, aku banyak guna gambar and jadikan trailer so dapat lah juga habis samapi hujung lagunya,

Korang kena guna kreativiti korang tau sebab untuk projek yang ni dinilai dari segi grafik, text, and so on. And alhamdulillah text dapat full mark sebab guna karaoke punya style tu. Haa nanti korang kalau nak rujuk pasal video ni boleh jumpa aku. Ceh.




Projek 5 (Tema pilihan)
Grouping

Ok untuk projek ni, korang akan diminta untuk buat group and pilih tema mana korang nak. Macam group kitorang, kitorang pilih tema Hari Raya. Group projek ni memang dah diberi dari awal, tak silap minggu first juga. Then minggu ke-14 baru kena tayang.

Memandangkan video ni dipertandingkan masa T-rex, alhamdulillah kumpulan kitorang dapat tempat kedua. And selain video, korang juga kena buat DJ ala-ala dekat radio tu. Durasi diberi 1 jam so pandai-pandai lah korang fikir nak masukkan apa. 



Ok itu saja perkongsian kali ni. Bye :)







Diploma Teknologi Maklumat (Multimedia)
Monday, November 7, 2016 • 11 comments
Hai. Kali ni aku nak kongsi landskap akademik untuk program diploma aku. Nampak mudah tapi hakikatnya hanya Allah saja yang tahu. Jangan ingat kitorang yang ambil IT Multimedia ni mudah ye. Student course lain dah bersiap sedia nak study untuk final kami pula sibuk untuk siapkan project akhir tahun. Struggle kena kasi lebih.

Ok mungkin penulisan kali ni boleh dijadikan panduan untuk adik-adik yang nak masuk Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) and mengambil program Diploma Teknologi Maklumat (Multimedia) / Diploma in Information Technology (Multimedia).







NO. 1: Untuk subjek ni, korang hanya akan belajar basic Arab. And paling mudah, belajar sambung-sambungkan perkataan saja! 

NO. 2: Belajar basic english, verb noun and else.

NO. 3: Korang akan di ajar tentang asas-asas dalam multimedia. Seperti elemen penting dan alatan-alatan berkaitan multimedia.

NO. 4: Yang ni basic mathematic yang sanggat-sangat mudah. InsyaAllah boleh skor.

NO. 5: Pengajian am. Sama macam belajar sejarah masa sekolah menengah. But lagi mendalam.

NO. 6: Belajar tentang peradaban islam. 

NO. 7: Usrah. Setiap pelajar akan ada group usrah sendiri. Lulus atau gagal bergantung pada komitmen ahli kumpulan.






NO. 1: Dari basic 1 akan naik taraf sikit. Bagi aku mudah je sebab masa sekolah menengah dah belajar F1 & F2.

NO. 2: Sama macam arab, dinaiktaraf sikit topik pembelajarannya.

NO. 3: Pengenalan kepada programming. Mudah je nak skor kalau korang faham konsep dan bahasa dalam programming

NO. 4:  Yang ni korang akan diajar seni melukis. Sangat best dan PERIT! Haha!

NO. 5:  Kat sini korang akan belajar menggunakan Photoshop, Illustrator dan akan ada tugasan untuk lihat skill korang.

NO. 6:  Belajar Bahasa Kebangsaan! Tapi susah sikit dari sekolah menengah sebab korang akan dengar perkataan baru yang korang tak pernah langsung dengar and tak pernah belajar time sekolah dulu.

NO. 7:  Yang ni korang akan belajar basic guna word, excel and so on. Korang akan belajar macam mana nak buat sijil berlambak dengan satu cara saja. Nampak mudah tapi korang rasa lah dulu.

NO. 8:  Belajar mengenai ibadah dalam kehidupan umat Islam. And korang belajar juga pasal munakahat iaitu perkahwinan.

NO. 9:  Pun sama macam semester 1, usrah.






NO. 1:  Yang ni agak susah sebab dah melibatkan esei. Kena fokus betul-betul.

NO. 2:  Yang ini subject pilihan korang iaitu: Arab, Japan, Mandarin

NO. 3:  Usrah

NO. 4:  Pengantar akidah ni belajar tentang akidah kita sebagai umat islam. Yang ni pastikan korang skor ye sebab benda yang kita belajar semuanya basic bagi umat islam.

NO. 5:  Kata singkatnya OOP. Akan jadi mudah kalau korang boleh skor intro to programming.  Basic yang sama.

NO. 6:  Subject best! Korang akan belajar buat watak sendiri and macam mana nak gerakkan. Boleh lah fefeeling nak jadi macam animator upin & ipin gitu. Tapi struggle kena lebih, susah maaa!

NO. 7:  MD ni korang belajar macam time semester 1 punya subject intro to multimedia. Yang ni dia ajar kita macam mana nak buat proposal untuk courseware kita and penggunaan model-model dalam multimedia.

NO. 8:  Permulaan penggunaan flash. Korang akan belajar cara buat e-learning/ courseware sendiri. Bagi aku sangat sangat sangat best sebab korang boleh tahu cara nak develop idea secara digital. Tapi ramai yang stress subject ni haha.






NO. 1:  Yang ini subject pilihan korang iaitu: Arab, Japan, Mandarin (Aku ambil arab so yang ni korang kena rajin sikit sebab ada esei) 

NO. 2:  Usrah terakhir!

NO. 3:  Latihan bina insan. Yang ni korang akan dinilai melalui khidmat ummah yang korang buat.  Macam time aku dulu kitorang buat kem kepimpinan pengawas. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar.

NO. 4:  Kesinambungan Multimedia Authoring. tapi yang ni lagi advance sebab korang kena buat game and reka idea sendiri! Goodluck ye!

NO. 5:  Subject yang bagi aku amat lah susah. Project yang banyak, but banyak juga benda baru korang akan belajar. Mudah nak dapat markah kalau korang buat project bersungguh-sungguh. Yang ni takde final exam tau so kena fokus dekat project! Kalau project korang low so babai lah repeat next sem.

NO. 6:  Kesinambungan intro to animation. Yang ni kena jadikan tiga dimensi. Macam upin ipin, boboiboy and seangkatan. Korang cuma kena reka karakter, tak perlukan pergerakan pun. SUSAH ok!

NO. 7:  Majoriti classmate aku kata subject ni lagi mudah dari programming. Memang tak dinafikan. Korang cuma belajar untuk key-in data and dari sini korang tahu lah macam mana office-office key-in data dorang. Mudah saja.








NO. 1:  Yang ini korang akan belajar tentang persiapan diri untuk bekerja nanti. Sangat seronok! Korang akan belajar macam mana nak handle meeting, interview dan sebagainya. And akan ada penilaian macam mana korang praktikkan semua tu nanti.


NO. 2:  Jeng! Jeng! Jeng! Ini untuk kursus kahwin! Wajib join kalau tak repeat semester depan.


NO. 3:  Subject yang agak super killer. Fokus dalam kelas untuk faham. And banyak belajar sendiri.



NO. 4:  Yang ni korang belajar basic coding html. Bagi aku mudah sebab pernah belajar sendiri time sekolah rendah and sekolah menengah. Pada akhir semester, korang akan diberi tugasan untuk buat blog. Buat lawa-lawa ye!

NO. 5:  Yang ni takde final exam pun. Korang kena kendalikan program besar untuk fakulti dan markah korang akan dinilai melalui komitmen korang.
NO. 6:  Belajar tentang penggunaan perniagaan secara online. Banyak benda baru korang akan belajar. Kebaikkan serta keburukkan perniagaan online dan tradisional.

NO. 7:  Subject killer kedua!! Susah kalau korang tak fokus! Serious talk! Banyakkan belajar dengan senior. Ini cara aku untuk skor subject ni.






Untuk subject semester 6 aku tak dapat describe sebab belum masuk semester 6. Nanti aku akan update untuk rujukan akan datang.

Apa-apa pun, susah ke senang ke itu bukan halangan untuk korang belajar. Pastikan korang ada target and banggakan mak ayah korang. Gagal sekali tak bermakna korang akan gagal selamanya. Selamat maju jaya :) 

Kalau ada apa-apa pertanyaan boleh tinggalkan komen ;) 


Labels: , , , , , , , , , ,





Tips diri sendiri.
Sunday, November 6, 2016 • 0 comments

Hai :) Post kali ni nak cerita pasal tips aku belajar dekat KUIS. Tak banyak tips sangat pun yang aku nak cerita sini tapi boleh lah kalau nak ambil sebagai motivasi or whatever lah kan. Ceh. Ok lah ini antara benda yang aku buat sepanjang belajar kat KUIS.


1. Dalam kelas duduk bahagian hadapan.

Jenis aku ni, aku memang suka duduk depan. Orang selalu cakap budak duduk depan ni budak acah-acah pandai, budak nerd and whatever lah. Aku pula tak kisah orang nak cakap macamtu. Sebab bila aku duduk depan ni, aku lebih fokus nak belajar. Serious aku cakap. Aku pernah lah terlambat datang kelas and terpaksa duduk bahagian belakang. Nak tahu apa aku buat? Aku main phone, kacau-kacau kawan. Start dari tu aku fikir memang kalau duduk belakang ni betul malapetaka lah untuk aku. So kalau sesiapa kelas dengan aku, barisan depan tu mesti ada muka aku. Kalau takde tu maknanya aku belum bangun tidur lah tu.

Manfaat duduk depan ni ada banyak. Antaranya, korang boleh dengar lebih jelas apa yang pensyarah sampaikan kat depan. Peratusan untuk pensyarah kenal muka korang pun lagi tinggi. Bukan nak bodek ke apa tapi cuba bayangkan dalam 100+ orang pelajar, pensyarah boleh ingat nama kau? Mesti rasa best kan? Secara tak langsung ni pun boleh effect skor korang untuk subject tu. Mana lah tahu kot masa pensyarah nak tanda kertas korang then teringat nama korang terus bagi extra mark.


2. Banyakkan bertanya kalau tak faham.

Ok kalau korang nak tahu, aku ni kalau tak faham satu topik ni, memang aku takboleh duduk diam. Aku mesti juga cari solutions. First step kalau aku tak faham tu, aku akan google dulu, tengok tutorial ke or tengok penerangan untuk topik-topik tu ke. Sebab selalunya kalau dalam kelas kadang-kadang ada isi penting kita terlepas pandang kan, nak taknak kena study sendiri juga. And bila jumpa kat google, bukan takat stop situ je. Tanya dekat senior. Haa satu tips nak hidup kat IPT ni, ramaikan kenalan senior. Kalau ada satu benda tak faham ke nak tanya apa-apa ke, boleh lah jumpa dengan senior. And last step, aku akan jumpa dengan pensyarah tu sendiri tentang topik berkenaan. 

Jenis aku kalau dalam kelas tu tengah belajar tak faham, habis je waktu kelas tu aku akan cepat-cepat jumpa pensyarah tu. Then aku akan tanya and tanya and tanya sampai lah aku faham. And sampai je bilik, aku akan buat revision sekejap then tidur! (yang tidur ni jangan lah ikut engkorang buat lah revision sampai habis hahaha)


3. Buat buku khas untuk setiap subject

Ok yang ni amat-amat-amat lah penting. Haa nampak tak tiga amat tu. Aku galakkan korang before masuk semester baru tu sediakan lah buku. Bukan apa, ini bagi memudahkan korang untuk buat revision balik. And andaikata ada maklumat penting tentang subject tu boleh lah korang letak dalam buku untuk sebject tu je takde lah bercampur-campur kan. Ramai yang aku tengok hanya gunakan satu buku je untuk semua subject. Bayangkan ada 6 subject then semua nota sumbat dalam tu. Maybe untuk cara dorang tapi kalau aku memang takboleh sebab aku akan serabut plus pening last-last nota tu kang hilang tah kemana.

JANGAN GUNA HELAIAN KERTAS! Ok yang ini memang aku tak galakkan sangat-sangatlah. Sebab berkemungkinan besar kertas yang korang buat salin nota tu akan hilang, And tak nafikan benda ni pernah jadi kat aku sendiri. Aku pula jenis letak barang senang lupa, sepah-sepah. So nak elakkan benda tu jadi aku memang takkan gunakan helaian kertas kalau nak salin satu nota tu. 


4. Hubungan/adab dengan pensyarah

Yang ni pun salah satu aspek penting untuk korang berjaya. Aku ni jenis memang aku sendiri akui, suka beramah-mesra dengan pensyarah and aku rasa mesti ramai annoying kalau dalam kelas pensyarah asyik sebut nama aku hahaha tapi takpelah kalau nak belajar kena lah pandai ambil langkah. Banyak manfaat kalau rapat dengan pensyarah ni. Dari apa yang aku rasa sendiri, bila kau rapat dengan pensyarah, ilmu tu lagi senang nak masuk. Aku tak tahu magic apa pensyarah guna tapi ini lah orang kata keberkatan. Haa satu lagi, rapat-rapat juga, batas jangan lupa. Jangan pula buat pensyarah tu macam kawan kita pula ye dok. Suka hati je nak contact pukul berapa. Ingat ye pensyarah pun ada komitmen masing-masing kat rumah so kita kena lah patuhi waktu-waktu untuk hubungi mereka. 

And ye jangan lupa adab bila nak mesej or senang kata zaman maju sekarang kita guna whatsapp kan. Firstly jangan lupa bagi salam kemudian kenalkan diri, nama kau and kau kelas mana dari subject apa. Jangan lupa untuk ucap minta maaf sebab mengganggu. Then nyatakan tujuan kau untuk whatsapp. Jangan main bedal je ye adab kena ada. Benda ni penting weh mana tahu boleh effect markah korang ke kalau tetiba masa pensyarah tanda kertas kau then teringat budak ni lah yang whatsapp aku main terjah tu terus takde markah kasih sayang kang dia bagi. Minta dijauhkan.

   
5. Pilih group assignment yang betul

Yang ni secara jujurnya aku tak ambil kisah sangat sebab aku group mana-mana insyaAllah kerja boleh siap. Tapi kalau boleh memang aku nak group dengan orang-orang yang aku rapat. Sepanjang aku kat KUIS ni aku banyak bergroup dengan Solleha and Ummu. Tak dinafikan kalau group dengan dorang kerja aku memang akan jalan walaupun kadang banyak yang kitorang buat last minute. Tapi aku selesa kalau group dengan orang yang mengarah aku dari aku yang mengarah sebab aku memang serious tak pandai suruh orang buat itu ini.

Tapi untuk korang yang ada sleeping partner dalam group tu kan better korang laporkan dekat pensyarah. Memang banyak problem student kat IPT ni pasal group member je. Aku sarankan pilihlah mana yang terbaik. Kalau ditakdirkan korang dapat dengan ahli yang kurang komitmen ni korang kena lah bertindak. Sama ada korang yang gerakkan orang tu or kalau tak gerak langsung terus report and minta tukar group. Senang kerja.
 

6. Amalkan sikap buat secara berlebihan

Sikap secara berlebihan? Bukan makan berlebihan ye! Ok ni satu perangai aku bila buat assignment. Aku memang suka buat assignment kalau boleh dia nak 10 muka surat, 100 muka surat aku bagi. Tapi takdelah 100 muka surat haha tipu sangat tu. Tapi tu lah cuma nak kata aku jenis yang suka buat assignment tu melebih-lebih. Kadang kita bukan yakin sangat kan jawapan kita tu betul ke tak so apakata kita cari cara lain untuk backup jawapan kita dengan bagi lebihan jawapan yang ikut logik lah. Jangan pula kau bagi yang merepek-repek. Bukan buat assignment je kena berlebihan, time study pun kau kena lebih-lebih juga. Itu aku ceritakan dekat bawah ni ye.


7. Masa study yang sesuai 

Aku jenis study malam buta. And aku takkan study masa waktu Asar! Sebab memang takkan masuk kepala hotak aku ni. And aku ni banyak juga cara berstudy ni. Kadang-kadang aku lebih selesa study sorang, kadang-kadang aku study juga berkumpulan. Aku selalu habiskan waktu aku dengan Jemahs and kadang-kadang tu kitorang akan study sekali. Kira study group lah. And memang confirm kitorang ni 50% study 50% melencong benda lain. But aku tak kisah sangat benda ni sebab lepas habis study dengan dorang memang aku akan cari masa untuk study sorang-sorang time sunyi.
 
Kadang aku ni study sambil sumbat earphone dekat telinga dengar lagu hardcore and dorang pun pelik macam mana aku boleh study dalam suasana dengar lagu camtu. Aku sendiri pun tak taktahu macam mana tapi aku rasa ni satu nikmat lah juga sebab bila study sambil dengar lagu automatik boleh masuk. And satu lagi tabiat study aku ni, aku akan OTP dengan Firdaus and belajar dengan dia. OK KAT SINI AKU PESAN KALAU KAU ADA PARTNER KAT IPT KAU TU JANGAN SESEKALI LEKA AND PASTIKAN VISION MISSION KAU UNTUK BELAJAR TU TERCAPAI. So aku manfaat kan dia sebagai tempat untuk aku belajar sama and main soal-soal. Aku jenis suka bertanya and bila aku bertanya tu pun memudahkan aku untuk ingat subject tu. Bukan dengan Firdaus je kadang-kadang tengah lepak dengan Jemahs tiba-tiba keluar pula soalan dari aku. So secara automatik orang yang aku tanya tu akan ingat apa yang aku bebelkan. Ok yang pasal ni aku cerita kat no. 8.


8. Ajar member yang tak faham

Cita-cita aku sejak masuk KUIS ni nak jadi pensyarah. So sejak dari semester 1 sampai sekarang ni, aku memang akan ajar member yang tak faham benda yang aku faham berkenaan assignment or anything lah. Aku memang suka bila ada member minta ajar ni tapi satu je pantang larang, bila ada setengah tu dia minta ajar nak buat assignment tapi dengan cara dia minta kita punya jawapan dulu. And aku pula jenis susah sikit kalau ajar melalui telefon ni, lagi best kalau ajar depan-depan.

Manfaat bila kau ajar member ni, macam aku cerita kat no. 7 tadi, automatik kau boleh ingat and kawan kau pun boleh ingat. Aku pun jenis kalau ajar suka kuat kan suara so mana lah tahu kot terngiang-ngiang suara aku nanti time dorang nak jawab exam ke apa kan. Taktik ajar member ni kita yang bertanya soalan kat dorang bagi memudahkan dorang ingat apa yang dorang belajar. 


9. Buat nota untuk final

Ok yang ni memang setiap semester aku buat. Aku memang jenis suka buat nota untuk final. Before that, pastikan korang tahu topik apa yang masuk untuk subject tu. Confirm lah pensyarah korang akan bagitahu kan apa yang masuk. And then korang buat nota untuk topik-topik yang pensyarah korang dah bagitahu tu. And lepas je buat nota, aku akan pass nota tu ke orang lain. Kadang aku suka tengok orang yang aku rapat berjaya sekali sebab kita belajar sekali kan. And alhamdulillah bila result semester ni keluar, ada dalam 3 - 4 orang yang berterima kasih kat aku sebab ajar dorang even tak banyak mana aku ajar. Tak berharap korang berterima kasih cukup korang naik sekali dengan aku tu pun dah boleh buat aku happy. 


10. Letak target

Untuk letak target ni aku selalu buat masa nak dekat final exam, aku akan check carrymark and letakkan target apa yang mampu aku capai untuk subject tu. Melalui benda ni je dah boleh naikkan semangat aku yang kurang semangat ni. So kalau result aku dapat capai target tu memang rasa berpuas hati and lagi naikkan semangat untuk capai target semester depan pula.

And lagi satu, please please please jaga carrymark sebab majoriti subject di KUIS carrymark 60% so melalui carrymark dah boleh tahu kita lulus ataupun tidak. Andaikata carrymark kita 20/60, so dekat final nanti kena struggle untuk cari lagi 20 markah untuk lulus. Make sure carrymark jaga, penting tau!

Ini je kot tips yang mampu aku kongsikan. Tapi dalam banyak-banyak ni, jangan lupa perkara penting, hubungan dengan Allah and hubungan dengan ibu bapa. Yes! Jangan lupa jangan lupa jangan lupa! Jangan lupa berdoa pada Allah and jangan lupa berkat ibu bapa! Dua perkara ni merupakan aspek yang paling penting untuk kau berjaya dunia akhirat. Ingat ye, dalam melaksanakan amanah kita sebagai seorang pelajar, jangan lupa amanah kita sebagai seorang hamba pula. Cara aku, sebelum masuk dewan exam, aku akan call mak and minta mak doakan. Aku yakin doa mak ayah ni bawa berkat and alhamdulillah aku berjaya untuk bahagiakan dorang,

Ok lah sampai sini saja penulisan untuk harini semoga ada yang bermanfaat. Bye :)





MY WORDS;
Hye bloggers,my name is Amalia, just call me Maia for short. Currently, 21 and will be 22 on 12th February 2018. Dah datang tu jangan lupa follow ye! ;D

Hit the Button









Instagram



GIVE ME YOUR WORDS;

{} is looking at my blog.
-Best viewed in Google Chrome only-

GOOGLE+ ACCOUNT;






OTHERS;




PAST MOMENTS ♥